.

Rendezvény részletes nézet

Cím: Belépőjegyek
Helyszín: Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Skanzen, 2000 Szentendre, Sztaravodai út
Leírás:

 

Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeumának kiállításai a 100-200 évvel ezelőtti magyar vidéki életbe repítenek, ahol a faluképbe rendezett tájegységek terein, utcasorain sétálva nemcsak a népi építészetet, hanem a lakáskultúrát és életmódot is megismerhetik a látogatók.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum alapításának célja, hogy bemutassa a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját eredeti, áttelepített épületekkel, hiteles tárgyakkal, régi településformák keretében, a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakban. A folyamatosan finomodó telepítési terv 400-nál is több építmény múzeumba történő áthelyezését irányozza elő, melyeket településnéprajzi szempontok alapján faluszerű épületcsoportokba, ún. tájegységekbe szervezve tár a látogatók elé. A tájegységeken belül az építmények egy-egy parasztporta hagyományos rendjébe illeszkednek, melyekhez olyan szakrális-, közösségi- és gazdasági építmények kapcsolódnak, melyek egykor részei voltak a hagyományos faluképnek. A lakóházak és a gazdasági épületek egy-egy táj történetileg kialakult lakóháztípusát és jellegzetes melléképületeit reprezentálják.

8 tájegység helyezkedik el a múzeumban, az évszámok a tájegység megnyitásának évét jelölik.

Felső-Tiszavidék (1974)
Alföldi mezőváros (folyamatosan épül)
Kisalföld (1987)
Nyugat-Dunántúl (1993)
Bakony, Balaton-felvidék (2000)
Dél-Dunántúl (2005)
Felföldi mezőváros (2006)
Észak-magyarországi falu (2010) - az Év Kiállítása nyertes

A SKANZEN A GYEREKEKÉ IS!

A Skanzen gyerekek számára olyan, mint egy óriási játszótér, ahová érdemes újra és újra visszatérni. A május 1-jén nyíló új gyermek-élménypontokon a gyerekek az eddig csak áhított tevékenységeket próbálhatják ki; szerepjáték segítségével felnőttek bőrébe bújhatnak, próbára tehetik magukat a nagyok világában, és kreatív helyszíneken tanulhatnak, miközben jól szórakoznak. Az új gyermek-élménypontok a Skanzen már működő, gyerekeknek szóló programjait, tevékenységeit kiegészítve tartalmas foglalatosságot nyújtanak a 3 és 12 év közötti gyerekeknek. Játsszanak a Mesekert játszótér misztikus, mesebeli alakjaival, térjenek be árut pakolni, kiszolgálni, vásárolni a Kisboltba, játsszák el kedvenc meséjüket a Bábszínházban, készítsék el családi fotójukat a Fényképésznél, takarítsák be a termést a Gyerekgazdaságban, fejtsék meg az óriási talányokat a Csodacsűrben!

Új gyermek-élménypontok
Kisbolt
Fényképész
Csodacsűr
Gyerekgazdaság
Mesekert játszótér
Bábszínház

ÁLLANDÓ PROGRAMOK

Miként élték mindennapjaikat a múzeumban felépített tájegységek egykori lakói? Fedezze fel a múzeumot élő múzeumi helyszíneink segítségével! Portáinkon megelevenednek a paraszti hétköznapok, melyekben a konyhai, kerti munkálatok mellett jótanácsokat, ötleteket talál a környezetkímélő háztartás fenntartására is. Bekukkanthat a vízimalom rejtélyes működésébe.

Erdőhorváti perec
Rontás, babona - népi misztikum
Nagyanyáink konyhatitkai
Boszorkánykonyha
Kötélverés
Játékudvar
Kenyér-, kalácssütés
Meseház
Bőrművesség
Élet a tanyán
Sárközi gyöngyfűzés (hétvégente)
Vízimalom indítás 11:30 és 13:30 órakor
Falusi mosoda
Falusi iskola
Gyertyamártás
Babaműhely
Fodrászműhely június 1-től
Hagyományos konyha

Képek:
Időpontok:
2020.12.31 10:00
Jegyárak:
1000 Ft ifj/nyugd.
1800 Ft családi
2000 Ft
.