.

Rendezvény részletes nézet

Cím: Sári bíró
Helyszín: Új Színház, 1061 Budapest, Paulay Ede u. 35.
Leírás:

Rendező.: Nagy Viktor
 A Sári bíró Móricz Zsigmond első színműve műfaját tekintve vígjáték, de minden látszólagos kedélyessége ellenére, túlmutat a népszínművek idilli faluábrázolásán, humora szatirikus, társadalombírálata Móricz finom valóságérzékét mutatja.
 Bíróválasztásra készül a falu. A falu bíráját Sári bírónak csúfolják, mert helyette a felesége Sári irányítja az ügyeket. Diktál, nemcsak a családnak, a falunak is. A pozíciójában megőszült bíró szívesen szabadulna székéből, de az asszony nem engedi. Most ő egyengeti férje útját a választáson. A bíró kénytelen összefogni fiával, Jóskával, aki szerelmes az ellenjelölt Pengő Kovács lányába, Lizibe. A fiatalok csak akkor lehetnek egymáséi, ha Pengő Kovács nyeri a bírói tisztet egyhangú szavazással. A bonyodalom a klasszikus vígjátékok tanulságai szerint szövődik: A két öreg vetélytárs gyermekei egymást szeretik és szövetkeznek a háttérben. A terv remekül beválik. A régi bíró megmenekül megunt hivatalától, a szerelmesek megkaphatják a suszter házát a falu közepén és egymást. A hatalmát veszni féltő bíróné végül megenyhül és örömmel fogadja a családba Lizit, aki méltó folytatója anyósa család- és faluirányítói munkásságának, és így Sári bírónénak is megmarad a beleszólása a közügyekbe.
Anélkül, hogy az előadás aktualizálni kívánna örökérvényű és tökéletesen mai, Nagy Viktor rendezésében egy múltat és jelent összekötő, sok zenés, édes-bús vígjátékká bővül, mely megejtően festi le ennek a falusi kis világnak igazságait, humorát és érintetlen báját.

 Ifj. Jászai László - Sári bíró

Esztergályos Cecília - A bíróné

Almási Sándor - Jóska, a fiúk

Szakács Tibor - Pengő Kovács

Orosz Csenge - Lizi, a lánya

Pikali Gerda - Terka

Koncz Andrea - Manci

Szabó Zsuzsa - Veroni

Vass György - Hajdók sógor

Incze József - Varnyu

Nagy Zoltán - Tügyi

Tóth Tamás - Tarcali

Darányi Ádám - Tokaji

Kazári András  - Gedi

Bánföldi Szilárd - Gügye


 

Képek:
Időpontok:
2022.01.07 19:00
Jegyárak:
2000 Ft
2500 Ft
2900 Ft
3400 Ft
3900 Ft
.