.

Rendezvény részletes nézet

Cím: Gioachino Rossini: A sevillai borbély
Helyszín: Margitszigeti Szabadtéri Színpad, 1131 Budapest, Margitsziget
Leírás:

Az Operaház előadása most sztárénekesekkel érkezik a Margitsziget nagyszínpadára. Minden idők egyik leghíresebb "intrika-operáját", Békés András mára klasszikussá vált rendezését Kovalik Balázs újította fel.

Beaumarchais hősét, a cselszövő borbélyt Rossini fülbemászó dallamokkal tette halhatatlanná. A commedia dell’arte alakjaiban és fordulataiban bővelkedő, eredetileg az 1816-os római karneválra írt művet sokáig a vígopera műfaji csúcsdarabjának tartották, diadalútja a mai napig töretlen. Első német nyelvű pesti bemutatója 1820-ban volt, magyar nyelven 1837-ben mutatták be először. Békés András rendezését a bemutató idején a kritika egyenesen frenetikusnak nevezte és így ünnepelte: "a finom emberi megfigyeléseket az abszurdig felpörgető előadás". Az eredetileg 1986-ban, az Erkel Színházban bemutatott produkciót 2009-ben Kovalik Balázs újította fel. A nagyformátumú zenemű most sztárénekesekkel kerül bemutatásra, mint a kiváló fiatal énekesnő, az olasz mezzoszoprán Annalisa Stroppa Rosina szerepében.

Vezényel: Kocsár Balázs

Játszódik a 17. század közepén

Első felvonás

A Bartolo doktor háza előtti téren Almaviva Lindoro néven megpróbál szerelme, Rosina közelébe kerülni, amihez Figaro, a borbély segítségét kéri. Bartolo, Rosina gyámja, miután a zenetanár Basilio figyelmeztette, hogy a gróf a városban tartózkodik és háza körül ólálkodik, még a szokottnál is gyanakvóbb. A gróf Figaro tanácsára részeg katonának adja ki magát és bekopog Bartolo házába. Viselkedésére az őrök is felfigyelnek. de Almaviva az őrtisztnek titokban felfedi magát, ezért békén hagyják. Bartolo persze nem érti az egészet és maga küldi el az álkatonát.

Második felvonás

Figaro azt javasolja Almavivának, hogy zenetanárként próbáljon meg bejutni Bartolo házába. Azt hazudja, hogy Basilio beteg és őt küldte maga helyett. Amikor Bartolót elnyomja az álom, Figaro ellopja tőle az erkély kulcsát. A megérkező Basiliót arannyal nem nehéz meggyőzni így, amíg Figaro eltereli a doktor figyelmét, Rosina és Almaviva megtervezik szökésüket. Bartolo azonban rájön a turpisságra és az álzenetanárt kirúgja a házból, Basiliót pedig jegyző után küldi, hogy azonnal elvehesse a lányt. Rosinának azt mondja, hogy Lindoro (Almaviva) hűtlen volt hozzá, erre a lány elfecsegi a szökési tervet. Bartolo elmegy riasztani az őrséget ezalatt Figaro és a gróf beosnnak a házba, Almaviva felfedi valódi kilétét. Gyorsan el kéne szökniük, de a létra eltűnik. A Basilio kíséretében megérkező jegyző összeadja a párt, a későn érkező Bartolo pedig kénytelen beletörődni.

Képek:
Időpontok:
2020.08.07 20:00
2020.08.09 20:00
Jegyárak:
11500 Ft
14500 Ft
17500 Ft
21500 Ft
4900 Ft
6900 Ft
8900 Ft
.