.

Rendezvény részletes nézet

Cím: Verdi: Traviata - A Magyar Állami Operaház vendégjátéka
Helyszín: Veszprém Aréna Sport- és Rendezvénycsarnok, 8200 Veszprém, Külső-Kádártai út
Leírás:

Opera két részben, olasz nyelven, magyar és angol feliratokkal, nagyzenekarral, díszletekkel és jelmezekkel.

 

A Traviata alapmű a komolyzenében.

Az egész világon nagyon népszerű, a leggyakrabban játszott operák közé tartozik. Verdit - nem véletlenül -a szabadság zeneköltőjének nevezik. A XIX. század egyik legkiemelkedőbb alkotója, zsenije.

A mű (a cím "útjavesztett, bukott nőt" jelent) librettójául Dumas: A Kaméliás Hölgy című regénye szolgált. A darab alapszituációját, hogy egy híres kurtizán szerelembe esik egy jól nevelt polgári ifjúval, a közönség nehezen tudta elfogadni.

A bemutató 1853-ban, a Velencei Operaházban volt. Az előadást, bárhol is került színre, botrányok övezték. A kor álerkölcsös kispolgárai nem szívesen látták magukat a színpadon.

Magyarországon 1857-ben, a Nemzeti Színházban került először színre, a Tévedt Nő címmel.

Hosszú időnek kellett eltelnie, mire a Traviata a köztudatban is a zeneirodalom egyik legszebb alkotásává vált. Talán ebben az operában található a legtöbb, legismertebb komolyzenei "sláger". Nem véletlenül, több mint 10 film is készült belőle. Ezek közül leghíresebb a Zefirelli féle adaptáció.

A darab komplett formájában - nem koncertszerűen - nagyzenekari kísérettel, díszletekkel és jelmezekkel, az Operaház magánénekesei főszereplésével, az Erkel Színházon kívül, előszőr kerül színre Magyarországon.

A gigantikus produkciót a helyszínen egy 220 tagú stáb hozza létre. A technikát 8 kamion szállítja, s az előadás létrejötte két nap beszerelési időt igényel.

A szereposztás igazi sztárparádé. A címszerepben Miklósa Erika, ki elismerten a világ egyik vezető szopránja. A férfi főszereplők, az ugyancsak nemzetközi hírnévnek örvendő Alexandru Agache, valamint László Boldizsár. Vezényel a magyar karmesterek "doyen-je", Medveczky Ádám. Rendező Anger Ferenc.

A produkciót a Krokodil Rock Kft (www.krokodilrock.hu) állítja színpadra, s a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kerül bemutatásra.

Minden egyes nézőnek igazi kulturális élményt ígérhetünk!

Az előadásra augusztus 30-ig 25% kedvezménnyel válhatók a belépőjegyek.


 

Képek:
Időpontok:
2021.11.13 19:00
Jegyárak:
11243 Ft
12743 Ft
14993 Ft
4493 Ft
7493 Ft
9743 Ft
.